Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mária látogatása Erzsébetnél
  2023-07-27 22:52:07, csütörtök
 
  Mária látogatása Erzsébetnél

,,Azokban a napokban (abban az időben - angol ford.) útra kelt Mária, és sietve elment a hegyvidékre, Júda egyik városába. Bement Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, megmozdult a magzat a méhében. Betelt Erzsébet Szentlélekkel, és hangos szóval kiáltotta: Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!
Hogyan lehetséges, hogy az én Uram anyja jön el énhozzám? Mert íme, amint meghallottam köszöntésed, ujjongva mozdult meg méhemben a magzat. Boldog, aki elhitte, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki." (Lukács 1:39-45)

Isten, a hatalmas Teremtő, az egyetlen igaz és élő Isten, jelen volt Krisztus életében annak egyedülálló kezdetétől fogva. Mindenki mással ellentétben ő szűztől született. Egyedül édesanyjának, Máriának a tanúságtételére támaszkodunk ezen információ tekintetében, miszerint Isten küldötte hirtelen megjelent neki, és beszámolt neki magzata egyedülálló születéséről. Senki más nem volt ott, aki látta volna az angyalt, vagy hallotta volna a szavait. Gábriel a Szent jelenlétéből jött, és tájékoztatta Máriát arról, hogy hamarosan fia lesz, noha még soha nem volt férfival: "A Szentlélek száll rád, és a Magasságos ereje beárnyékol téged. Így a megszületendő szentet Isten Fiának fogják nevezni. Még a te rokonod, Erzsébet is gyermeket fog szülni öregkorában, és ő, akiről azt mondták, hogy meddő, a hatodik hónapban van. Mert Istennél semmi sem lehetetlen" (35-37. v.).

1.A SZOKATLAN UTAZÁS, AMELYET MÁRIA RÖVID IDŐN BELÜL MEGTETT

Mit tett ezután a terhes Mária? Rövid időn belül elindult Erzsébet háza felé. Teljesen váratlanul. Az Istentől kapott üzenet hallatán rövid időn belül gyalog indult el erre a 160 km-es útra. Abban az időben a fiatal nők kíséret nélkül elmehettek a kúthoz vízért, de egyedül nem hagyták el a falut. Ez az utazás olyan hihetetlen, mintha ma valamelyikőtök elindulna gyalog a gyülekezeti teremtől egy Szovátától 160 km-re található településhez. Mária azért teszi ezt, hogy a saját szemével lássa ezt az idős és szeretett rokonát, akiről Isten azt mondta neki, hogy gyermeke lesz, hogy együtt örüljön vele. "Vajon az én drága Erzsébet néném tényleg gyermeket vár?" gondolta Mária, és azonnal elkészült, és elindult hozzá - rövid időn belül. Hol szállt meg útközben? A csillagos ég alatt aludt? Volt pénze élelmet venni? Istene minden szükségletét kielégítette. A Király dolga (ügye) sietséget követelt.
Mária meglátogatja Erzsébetet, hogy további megerősítést kapjon Gábriel e figyelemre méltó üzenetéről. "Terhes vagyok? De nem érzem, hogy terhes lennék, és ennek még nincsenek nyilvánvaló jelei. De azt mondta nekem, hogy a Szentlélek által, és nagyon ünnepélyesen emlékeztetett arra, hogy Istennél minden lehetséges, és én hiszek ebben. Azt is mondta nekem, hogy Erzsébet nagynéni is hat hónapos terhes? Azonnal el kell mennem, hogy magam is részesüljek ebben az örömhírben." A bizonyosság és az öröm útjára indult Mária. Hitt az Istentől kapott üzenetnek; azt mondta: "Az Úr szolgája vagyok... legyen nekem úgy, ahogyan mondtad" (38. v.). Emlékezzünk, hogy Zakariás pap kezdettől fogva nem hitte, hogy a felesége, Erzsébet fiút fog szülni; de Mária hitt a puszta szónak, amely Isten küldöttje által érkezett hozzá.
Mária később nehéz helyzetbe kerülhetett, és mindannyian nehéz helyzetbe kerülünk az életben. Mária számára aligha lehetett volna nehezebb, hiszen a pletykák és a célozgatások egyik végétől a másikig megtöltötték a názáreti kis házakat, amikor kiszivárgott a terhességének híre. Az istenfélő Mária egy ilyen, nehezen kezelhető gondviselésben találta magát, terhes és hajadon, de Mária válasza üdvös: "Uram, bármit akarsz, bármi legyen is a te terved velem és ezzel a gyermekkel, bármit is akarsz tenni az életem jövőjével, akkor legyen úgy. Ettől a pillanattól kezdve legyen nekem a te szavad szerint". Micsoda bizalommal teli asszony a názáreti Mária.
Az angyal tehát elvégezte a dolgát, közölte az Úr szavát, hogy a hallgató elhiggye az üzenetet, Gábriel pedig elhagyta a nőt, Mária pedig nem maradt ott. Elindult és elsietett Júdea hegyvidékére.

2. AZ ISTENFÉLŐ BESZÉLGETÉS, AMELYBEN MÁRIA RÉSZTVETT

Ezután Mária megérkezik Erzsébet házába. Itt van az idősebb asszony, aki végre terhes, miután a remény már majdnem elszállt, és a szűz tinédzser, aki sokkal hamarabb terhes, mint ahogyan azt várta. Micsoda örömteli találkozás zajlik le közöttük, mindketten hálásak Istennek, és csodálkoznak azon, amit az Úr tett az életükben. Persze egyikük sem tudhatta, hogy a két fiú életének vége, akit akkoriban hordoztak, a szörnyű meggyilkolásuk lesz. Mégis a fiaik fogantatása lelki beszélgetésekben gyökerezett, és meggyőződésünk, hogy a reményről és a békéről szóló beszélgetések jellemezték volna e fiúk halálát is. Minden keresztény számára ott van ez a közös öröm a terhességben és a közös remény a halálban is.
Mennyire értékesek azok az órák, amelyeket keresztény közösségben tölthetünk; mennyire szükségünk van arra, hogy különösen az Úr napján előmozdítsuk az istenfélő beszélgetést. Ez fontos része annak, hogy megszenteljük az Úr Napját. Hiszem, hogy a más hívőkkel találkozó keresztények számára alapvető fontosságú, hogy beszélgessenek velük Isten országáról. Nem vagyunk magányosok; nem szabad más keresztényektől távol tartani magunkat, vagy válogatni, hogy kiket engedünk be a körünkbe, a kis klikkünkbe, a kedvencek közé, akiket kedvelünk. Isten a magányosokat családokba helyezi, és bár te válogathatod meg a barátaidat, viszont Isten az, aki kiválasztja, hogy ki legyen veled a hit háztartásában. Istenünk azt mondja nekünk, hogy ne hanyagoljuk el az egymással való találkozást, ahogyan azt akkoriban egyes emberek tették. Más szóval, voltak olyanok, akik az apostoli időkben ugyanúgy kerülték a kegyelmi eszközöket, mint ahogy egyesek ma is teszik, de nekünk nem szabad ezt tennünk. Mélyen részt kell vennünk más emberek szeretetében, félelmeiben és reményeiben; együtt kell örülnünk más keresztényekkel az örömeikben, és együtt kell sírnunk azokkal, akik közülük sírnak. Ez az egyik oka annak, hogy Mária olyan gyorsan elment szeretett idősebb rokonához nagy várakozásoktól vezérelve.
A keresztények kapcsolatban élő emberek, és Isten határozza meg ezt a kapcsolatot. Úgy szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Erről ismeri meg mindenki, hogy Krisztus testvérei vagytok, az egymás iránti szeretetetekből. Tehát ebben a sötét világban vannak ezek a fénypontok; ketten vagy hárman beszélnek Isten országáról és az Úr velük való bánásmódjáról. Ez a mi saját kegyelemben való növekedésünk létfontosságú része. Ez egyike azoknak az eszközöknek, amelyeket Isten használ, hogy megszentelje népét, a testen keresztül, azon a titokzatos befolyáson keresztül, amelyet az egyik keresztény gyakorol a másikra. Ennek a tevékenységnek a "közös megszentelődés" jelszót adom; és emlékeztetlek a Szentírás gyakori "egymás" szakaszaira - "imádkozzatok egymásért", "vigasztaljátok egymást", "adjatok tanácsot egymásnak" és így tovább. Más szóval nem szabad kizárólag a prédikátor hallgatására hagyatkoznunk. Helyezzük magunkat olyan helyekre, ahol keresztények állnak együtt, és beszélgetnek Megváltójukról és a keresztény élet küzdelmeiről. A Máriához hasonló tinédzsereknek oda kell sietniük, ahol olyan középkorú nők találhatók, mint Erzsébet, és beszélgetni és hallgatni egymást. Az öregek tanulhatnak a fiataloktól, ahogy a fiatalok az öregektől.
Lukács evangéliumának több mint a fele abból áll, hogy Jézus meglátogatja az embereket, együtt étkezik velük, és aztán ... történik valami. Gondoljunk csak arra, hogy az Úr Jézus csatlakozik Kleopáshoz és barátjához, miközben csüggedten sétálnak Emmaus felé, és az egész Szentírásból beszél hozzájuk, a Messiásról beszél, és arról, hogy mennyire fontos volt számára a kereszthalál. Bárhová megy Jézus, azt látjuk, hogy mindenütt emberekkel beszélget, legyen az egy fáról leselkedő ember, vagy egy vadember a temetőben, vagy egy asszony, aki a kútnál tölti meg a vizes edényét, vagy egy vak ember, aki az út szélén koldul, vagy a bíró, aki a tárgyalásán vele szemben áll, vagy az ember, aki mellette haldoklik. Jézus beszélt az emberekhez. Megbotránkoztatta a farizeusokat azzal, hogy olyan emberek otthonában evett, akik számukra érinthetetlenek voltak. Bármit is hoz a jövő az egyház növekedése szempontjából, az magában foglalja majd, hogy minden korosztályból keresztény férfiak és nők beszélgetnek másokkal.
Itt van tehát Mária és Erzsébet, akik erősen hittek Istenben; ismerték az Urat, és valamit tudtak a velük és családjukkal kapcsolatos tervéről. Egész életükben kapcsolatban álltak vele, és most, ezekben a különleges válsághelyzetekben, amelyeken mindketten keresztülmentek, összejöttek, a fiatal Mária kezdeményezett, és beszélgettek és erősítették egymást. Erzsébetnek egy gyermeket kellett felnevelnie, aki lelki értelemben Illés lesz, aki előkészíti az utat az Úrnak. Mária pedig egy olyan gyermeket kellett felneveljen, aki Isten Báránya lesz, aki elveszi a világ bűneit. Nem kell tehát akkor a két anyának találkoznia és erőt merítenie egymásból, és imádkoznia, a fiatalabbnak vezetve az idősebbet a dicsőítésben? Mindannyian tudunk valamit erről. Azt mondom, ez az egyik kijelölt módja annak, hogy Isten megerősítsen bennünket a hitben. Ahogy J. C. Ryle mondta egyszer: "Először keressük Isten arcát; azután keressük Isten barátainak arcát". Az Isten barátaival való keresztény közösségben felvérteződünk arra a feladatra, amelyre Isten hív bennünket ebben az életben. Kiket szerelsz fel, vértezel fel a gyülekezetben a beszélgetéseiddel?
Mária és Erzsébet egész feljegyzett beszélgetése az Úr Jézus személye körül alakult ki, és arra összpontosított, és ez csak akkor következik be, ha növekvő kapcsolatot alakítottunk ki Krisztus személyével. Mindannyiunk élete zsúfolt, és én csak arra kérlek benneteket, hogy ne hagyjátok, hogy a legfontosabb dolgokat kiszorítsák a kevésbé fontos dolgok. Gondoskodjunk ma és az elkövetkező napokban arról, hogy hitünk középpontjában Jézus Krisztus álljon. Gondoskodjunk arról, hogy ez mindig így legyen, hogy egyre inkább képesek legyünk beszélgetéseink szövetébe természetesen az Úr Jézus Krisztusról szóló szavakat beszélni és beleszőni.

3.A kegyes szavak amelyeket Mária hall

Figyeljük meg, hogyan beszél Erzsébet Máriához. Nem engedi, hogy Mária közölje vele a hírt, hogy terhes. Elhallgattatja a begyakorolt beszédét. Erzsébet közvetlenül Mária üdvözlése után szólal meg. Nézzétek meg Isten-központú beszédét, hogy milyen lelki beállítottságú ez a nő. Ez azoknak a nyelve, akik ismerik Istent. Például a 43. versben, amikor Erzsébet az "én Uramról" beszél, és a 45. versben arról beszél, hogy Mária "áldott" asszony. Olyan szavakat használ, amelyek arra utalnak, hogy lelkileg gondolkodik. Átalakult az elméjének megújulása által. Gondolatait egyre inkább Isten irányítja. Itt van két nő, akik nem elégednek meg a mindennapi és hétköznapi dolgok - a kenyér ára és a legújabb botrányok - megbeszélésével, hanem első gondolataik a hatalmas, élő Istenről szólnak. Biztos vagyok benne, hogy Máriának ezernyi kérdése volt Erzsébet fele a terhességgel kapcsolatos tapasztalatairól. Mária valóban nagyon fiatal anyuka lesz, és szüksége lenne néhány tanácsra a "jó asszony" létével kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy ezernyi hétköznapi dologról is beszélgettek - "Nem, köszönöm, nem kell kezet mosnom... . Segítsek elkészíteni az ételt? . . . Szeretnéd, ha leugranék a kúthoz, és hoznék neked egy kis vizet?" Nem kell bocsánatot kérnünk az ilyen ártatlan beszélgetésekért. Mindez egyszerűen emberségünk kifejeződése. Isten testtel teremtett minket, és keresztényként soha nem szűnünk meg teljesen emberi lények lenni. Pál soha nem szűnt meg vágyakozni arra, hogy a saját rokonai megismerjék maguknak az igaz Messiást; ez volt a szívének vágya és imája Istenhez. A lényeg azonban az, hogy ez a két nő nem elégedett meg azzal, hogy egyszerűen csak ezekről a mindennapi, hétköznapi dolgokról beszélgessen. Isten országáról és magáról a Királyról beszéltek. Ez a keresztény közösség jele. Tartalma Krisztusra és az Ő igéjére összpontosul, és Istenről szóló gondolatokkal van átitatva. Felelősségünk van abban, hogy sokat beszéljünk Urunkról. Képzeljük el, hogy úgy éljük le az életünket, hogy soha nem beszélünk a legfényesebb valóságról! Halljuk tehát, ahogy Erzsébet beszél Máriához, és három dolgot mond neki.
a.)Erzsébet megerősítette Máriát szent terhessége kapcsán. "Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a gyermek, akit szülni fogsz". (v.42). Erzsébet nem motyogta el ezeket a szavakat. A Szentlélek töltötte el, amikor kimondta őket, és hangosan beszélt. Más szóval, a prófétaság lelkét kapta, és ez nagy bizonyosságot adott neki, hogy hangosan kimondja ezeket a szavakat. Mária először így köszöntötte őt: "Békesség neked Erzsébet - Shalom!", és az első szó, amit Mária válaszul hallott Erzsébettől, az "Áldott" volt. Nem pedig: "Szégyentelen ribanc! Mit tettél? Ne várd, hogy megvédjelek! Milyen nagy mesével jöttél ide?" "Áldott vagy te az asszonyok között." Az "áldott" többet jelent, mint a "boldog". A 'boldog' gyakran egy ember érzéseit írja le. Nem tudom, hogy Mária ebben az időben mennyire érezte magát boldognak. Az 'áldott' nem az, amit egy személy érez; hanem az, ami egy személy. Áldottak vagyunk, amikor Isten kegyelme rajtunk nyugszik, amikor az Úr gyönyörködik bennünk, és a Szentlélekkel eltelve Erzsébet kijelenti, hogy ez Mária állapota. A földön élő összes nő közül - aki a császár római palotájában él, aki a világ leggazdagabb üzletemberének felesége - Mária az, aki a legáldottabb mind közül. Neki jutott az a megtiszteltetés, hogy Jézusnak, a Messiásnak test szerinti anyja legyen. De Erzsébet még nem fejezte be; így folytatja: "Áldott a gyermek, akit szülni fogsz!". Itt az első megerősítés, hogy amit Gábriel mondott Máriának, az teljesen igaz volt. Mária terhes volt! Mária és az általa szült gyermek is Isten örömének, gyönyörködésének tárgya. "Te és a születendő gyermeked áldott emberek vagytok!" És a hosszú, 160 kilométeres gyalogos út ismeretlen területen keresztül, sok veszélyen, fáradságon és gondon keresztül, mindez megérte.
Erzsébethez csatlakozunk Mária iránti tiszteletünkben és megbecsülésünkben. Még ha vannak is olyan felekezetek a kereszténységen belül, amelyek túlzott tisztelettel adóznak Máriának, és szobrokat állítanak neki a templomukban, imádkoznak hozzá, gyertyákat égetnek neki, és a mennyek királynőjének nevezik, mi nem vagyunk hajlandók az ilyen gyakorlatok ellen reagálni azzal, hogy gyengítjük az iránta való tiszteletünket. Bár Rómában mintegy 400 templomépület van, amelyek közül 120 Máriának van szentelve és csak 15 Krisztusnak, mi mégsem fogjuk elmulasztani kötelességünket, hogy áldott nőnek nevezzük őt, mert Isten minden más nőnél jobban megáldotta Máriát. Amikor a Szűz Máriát ábrázoló szobrokat és festményeket nézzük, bevalljuk, hogy egyáltalán nem hatnak ránk, de amikor azokat a kis életképeket látjuk, amelyeket a négy evangélista ad nekünk az Újszövetségben, olykor úgy érezzük, hogy egyenesen Mária szívébe nézünk. A Bibliában ő bizony nem egy élettelen gipsz szent. Ő egy élő és mozgó személy; együtt érzünk vele, és hálát adunk Istennek érte.
Azonban azt állítani, hogy Máriát megilleti a szobrok és festmények, gyertyák és imák hódolata, mert Erzsébet azt mondja: "Áldott vagy te az asszonyok között", aligha érdemes cáfolni. Az Ószövetségben van egy másik nő, akit Jáélnek hívnak, a kéni Heber felesége. Szöget vert az alvó Sisera fejébe, és megölte őt, Debóra pedig megénekelte őt a Bírák ötödik fejezetében: "Keze a sátorszegért nyúlt, jobbja a munkás kalapácsáért. Megütötte Siserát, szétzúzta a fejét, összetörte és átszúrta a halántékát. Lábaihoz süllyedt, elesett; ott feküdt. Az ő lábainál süllyedt el, ott esett el; ahová süllyedt, ott feküdt - holtan" (Bírák 5:26-27). És milyen extravagáns nyelven dicséri itt Debóra? "De áldott az asszonyok közt Jáél, a kéni Héber asszonya, nincs nála áldottabb a sátorlakó asszonyok között" (Bírák 5:24). Ez nem bátorítás arra, hogy az egész világ áldja Jáélt. Amit Erzsébet mond Máriának, az az ő igazolása, mint szent asszonyé, aki Isten áldása alatt teljesítette kötelességét. "Áldott vagy te az asszonyok között!"
b.)Erzsébet a születendő gyermeket Isten Fiaként azonosította. "Hogyan lehetséges, hogy az én Uram anyja jön el énhozzám? Mert íme, amint meghallottam köszöntésed, ujjongva mozdult meg méhemben a magzat" (43. v.). Erzsébet az egész tágabb családjukra gondol, a nagynénikre, unokatestvérekre és nagyszülőkre, akik közül néhányan kétségtelenül befolyásosak és jómódúak, de mind közül Mária, az ő Urának anyja volt az, aki elsőként eljött hozzá. Hihetetlennek tűnik: "Micsoda megkülönböztető kegyelem mutatkozott számomra, hogy az én házamba, miután elhagyta a fenti otthonát, az én Uram az ő anyjának méhében jött el". Erzsébet "Urának" nevezi a Mária méhében lévő legapróbb (valószínűleg alig néhány napos) születendő gyermeket. Ebben az 'úr' szóban négy nagy gondolat van. Ott van a tulajdonjog; ott van a tanítás; ott van a hatalom - egy napon az ő fia Mária fia előtt fog járni, és hirdetni fogja, hogy Isten országa közel van. Ez küszöbön áll, ha nem már valóban jelen van, mert Krisztusban a Király már ott van. Hatalmas tettei, rendkívüli tanítása, kifogástalan élete csodálattal tölti el az embereket. Milyen ember ez? Az Úr az, akié minden hatalom mennyen és földön. Van tehát tulajdonjog, tanítás és hatalom, de van még valami, amit ez az "úr" szó magában foglal, és ez az istenség. Itt van az első keresztény vallomás arról, hogy a fiúgyermek, akit Mária hordoz, az Úr. Még egy év sem telik el és megszüli az Úr Jézust. Micsoda megtiszteltetés Jézus számára, hogy ő az Úr, de hozzátehetjük azt is, hogy milyen gazdagodás az Úr számára, hogy a szűz Mária által hozzáadta magához Jézust, hogy felvette a mi természetünket, osztozott a mi tapasztalatainkban és viselte a mi bűneinket, micsoda monumentális új megbecsülése annak, hogy ki Jehova, a hatalmas Isten. "És amikor arra gondolok, hogy Isten a Fiát nem kímélve küldte őt meghalni, ezt hinni is alig bírom. Hogy a kereszten az én terhemet örömmel viselve vérezett és meghalt, hogy elvegye bűneimet, akkor énekli lelkem Megváltó Istenem nekem, milyen nagy vagy Te."
Meg tudjátok-e érteni, hogy amikor Mária belép Erzsébet házába, és tiszteletteljes "Shalom!"-mal köszönti ezt a terhes asszonyt, akkor Erzsébet saját születendő fia, János ugrándozik az anyaméhben? Ő ott van a hatodik hónapban. Már jól kirajzolódó arcvonásai vannak. Kialakultak az ujj- és lábnyomai. Bőre piros és ráncos, és finom, puha haj borítja. Hangos zajokat hall, és azok megijesztik. János szemhéjai kezdenek szétnyílni és a szemei kinyílni. Minden létfontosságú szerve finomhangolódik, a szíve és az agya, és némelyik már működik, míg mások fejlődnek, hogy a nagy napon készen álljanak. Ez a pici János ugrál, amikor a még mindig az anyja méhében lévő Ura közeledik. Erzsébet nemcsak azt mondja Máriának, hogy terhes, hanem azt is, hogy Erzsébet Urát hordozza: "eljött hozzám az én Uram anyja". Ő Dávid Ura is, és mindannyiunk Ura. Még a meg nem született gyermeke is elismerte ezt a hihetetlen tényt. Hiszed-e a szívedben, hogy ő az Úr, és vallod-e őt ajkaddal Uradnak?
c.)Erzsébet dicsérte Mária hitét. "Boldog, aki elhitte, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki." Más szóval azt mondja: "Mária, Isten beteljesíti mindazt, amit Gábriel mondott neked". Más szavakkal, ez a gyermek "nagy lesz, és a Magasságos Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja majd atyja, Dávid trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké; országának soha nem lesz vége" (Lk 1:32-33). Ha Mária néha csodálkozva rázta a fejét, és azt kérdezte magától, hogy mindaz, amit látott és hallott, álom volt-e, Erzsébet megerősíti őt abban, hogy mindez meg fog valósulni.
Mi több, "milyen áldott vagy, hogy hiszel benne". Az ördög azt mondja: "Álom volt", és a saját elméd azt mondja, hogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, de Mária, tudom, hogy te bízol Istenben: "Legyen nekem úgy, ahogy mondtad", és Erzsébet örül unokahúga vagy unokatestvére (nem vagyunk biztosak a pontos rokonságban) hitének.
Más szóval, Erzsébet látta ezt a fiatal lányt, akit csecsemőkora óta ismert, akit látott növekedni a kegyelemben és a hitben, aki most egy óriási feladat előtt állt, de mégsem volt elgyötört és nyugtalan. Máriát nyugalom és békesség övezte, Erzsébet pedig meghatódott, és így szólt hozzá: "Mária, csak azt akarom mondani neked, hogy az Istenbe vetett hited és a hited abban amit ő megígért igéjében mélyen megérintett. Isten áldjon meg téged ezért a hitért, amit mutatsz". Erzsébet látta a tinédzser bizalmat Isten rendkívüli ígéreteiben, és Erzsébet megállt, hogy bátorítsa ezt a hitet. Vannak emberek, akik soha nem köszönnek meg semmit egy másik kereszténynek vagy nem dicsérnek meg egy másik keresztényt, mert azt gondolják, hogy ezzel büszkévé teszik őket. Micsoda ostobaság ez. Az Úr Jézus azt mondta tanítványainak: "Ti vagytok a világ világossága . Nem hívlak titeket szolgáknak, hanem barátaimnak foglak hívni titeket". És a keresztény közösségnek ez a célja, hogy megerősítsen bennünket, hogy vigasztaljon bennünket a szó teljes értelmében, hogy bátorítson bennünket arra a munkára, amelyre elhívást kaptunk. A keresztényeknek bátorítaniuk és biztatniuk kell egymást a hitben. Beszéltél már egy kedves keresztény barátoddal, és mondtad azt: "Milyen csodálatosan megbirkóztál azzal a veszteséggel. Micsoda megpróbáltatás volt ez - a legnagyobb veszteség egész gyülekezetünk számára, de különösen számodra, és mégis milyen példát mutattál Isten megtartó erejéről. Hálát adok Istennek a hitedért. Figyeltelek; láttam, hogy mindvégig bíztál az Úrban. Ez olyan bátorítás volt számomra. Talán még én is képes leszek megbirkózni vele, ha Isten azt kéri tőlem, hogy ezen az úton járjak". Képes vagy ilyen módon bátorítani keresztény társaidat? Gondolsz-e egyáltalán arra, hogy ez a te felelősséged? Van-e szemed, hogy meglásd a kínálkozó alkalmat erre, és van-e szíved arra, hogy ilyen lelki módon bátoríts?
Itt van Erzsébet, és az egész Bibliában még csak egy dolgot mond: "Nem, hanem János legyen a neve." (60. v.), majd eltűnik a Szentírás lapjairól; de milyen csodálatosan kihasználta azt az egy lehetőséget, amit Isten adott neki. Itt nyoma sincs az irigységnek. Ő egy idős, tapasztalt, istenfélő asszony volt, aki férjével együtt évek óta feddhetetlenül szolgálta az Urat sok megpróbáltatáson keresztül, sok gyalázatot viselve, de Isten elmegy mellette. Nem ő az, akin keresztül az asszony magva el fog jönni. Inkább ez a kislány lesz az, valaki a családjából, valaki, akit évek óta ismer és szeret. Máriának nem voltak olyan megpróbáltatásai, mint Erzsébetnek; ő még nem bizonyított és nem volt kipróbált. Itt ismét a kegyelem elvét látjuk működni, és Erzsébet tudja ezt. Minden, ami az övé, Isten kegyelméből van, és abban a pillanatban, amikor Mária bekopogtat az ajtón és belép a házába, teljes őszinteséggel örül annak a kegyelemnek, amelyet az Úr tanúsított iránta. Erzsébet egyszerűen tudatában van saját méltatlanságának. A szeretet nem irigykedik. A szeretet mindent hisz. Ámen.




 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: gyönyörködésének, beszélgetésekben, megpróbáltatáson, méltatlanságának, megpróbáltatásai, beszélgetésekért, tapasztalatairól, unokatestvérekre, kötelességünket, megtiszteltetés, keresztülmentek, szeretetetekből, keresztényeknek, keresztényektől, összpontosított, tiszteletteljes, beszélgetéseink, tiszteletünkben, tanúságtételére, érinthetetlenek, finomhangolódik, keresztényekkel, megbeszélésével, megkülönböztető, kereszténységen, feddhetetlenül, várakozásoktól, vigasztaljátok, felvérteződünk, gondviselésben, keresztényként, evangéliumának, beszélgessenek, megváltójukról, középpontjában, tanítványainak, időben –, asszonyok között, hatalmas Teremtő, egyetlen igaz, tanúságtételére támaszkodunk, megszületendő szentet, hatodik hónapban, terhes Mária, kúthoz vízért, utazás olyan, gyülekezeti teremtől, saját szemével, öröm útjára, puszta szónak, célozgatások egyik, másikig megtöltötték, Bement Zakariás, Amikor Erzsébet, Betelt Erzsébet Szentlélekkel, Isten Fiának, Mert Istennél, SZOKATLAN UTAZÁS, AMELYET MÁRIA RÖVID IDŐN BELÜL MEGTETT, ISTENFÉLŐ BESZÉLGETÉS, AMELYBEN MÁRIA RÉSZTVETT, Ezután Mária, Isten Báránya, Ahogy, Jézus Krisztus, Jézus Krisztusról, Erzsébet Máriához, Tartalma Krisztusra, Szűz Máriát, Megütötte Siserát, Amit Erzsébet, Isten Fiaként, Megváltó Istenem, Erzsébet Urát, Dávid Ura, Magasságos Fiának,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Semmit ne higgy el  Ma  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Különös!  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Jó éjt  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Két ember becsülete  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Naplemente  802 esztendeje, 1222. április ...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Minden gyerek jó.  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam Krisztinától  A boldogság ült a világvégén  Ébredj  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 26  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Maradék idő  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Különös!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fodor Ákos költő,  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  A lelki élet nem arról szól, ....  Gárdonyi Géza - Április végén  Irgalom és ítélet  Miért nem menti meg Jézus...  Próbálkozni kell ahhoz,  Nehezen engedem  Az embernek a társa: hiányzik.  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
időben &#8211, asszonyok között, hatalmas Teremtő, egyetlen igaz, tanúságtételére támaszkodunk, megszületendő szentet, hatodik hónapban, terhes Mária, kúthoz vízért, utazás olyan, gyülekezeti teremtől, saját szemével, öröm útjára, puszta szónak, célozgatások egyik, másikig megtöltötték, terhességének híre, istenfélő Mária, életem jövőjével, pillanattól kezdve, názáreti Mária, angyal tehát, hallgató elhiggye, idősebb asszony, szűz tinédzser, szörnyű meggyilkolásuk, fiaik fogantatása, békéről szóló, közös öröm, közös remény, istenfélő beszélgetést, kedvencek közé, magányosokat családokba, egymással való, apostoli időkben, kegyelmi eszközöket, keresztények kapcsolatban, egymás iránti, sötét világban, testen keresztül, titokzatos befolyáson, egyik keresztény, prédikátor hallgatására, keresztény élet, öregek tanulhatnak, fele abból, egész Szentírásból, kútnál tölti, vizes edényét, tárgyalásán vele, farizeusokat azzal, egyház növekedése, magában foglalja, fiatal Mária, gyermeket kellett, olyan gyermeket, világ bűneit, fiatalabbnak vezetve, egyik kijelölt, legfontosabb dolgokat, kevésbé fontos, elkövetkező napokban, kegyes szavak, begyakorolt beszédét, elméjének megújulása, legújabb botrányok, terhességgel kapcsolatos, ilyen ártatlan, saját rokonai, igaz Messiást, szívének vágya, lényeg azonban, keresztény közösség, legfényesebb valóságról, prófétaság lelkét, ember érzéseit, időben mennyire, személy érez, császár római, világ leggazdagabb, legáldottabb mind, első megerősítés, teljesen igaz, általa szült, születendő gyermeked, kereszténységen belül, mennyek királynőjének, ilyen gyakorlatok, iránta való, négy evangélista, élettelen gipsz, kéni Heber, alvó Sisera, sátorszegért nyúlt, munkás kalapácsáért, asszonyok közt, kéni Héber, sátorlakó asszonyok, egész világ, születendő gyermeket, egész tágabb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5510
  • e Hét: 39286
  • e Hónap: 68598
  • e Év: 256400
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.